Felnőttként tanulni? 5 tipp, hogyan vágj bele (bevezető)

A világ és a technológia fejlődésével, illetve az ennek következtében folyamatosan változó munkaerőpiaci elvárások miatt egyre nagyobb teret és relevanciát nyer magának a felnőttkori tanulás. Ahhoz, hogy felnőttként tanuljunk korábban főleg személyes jelenlétünkre volt szükség, mostanra azonban jelentős arányban megjelentek az online oktatási formák is. Persze nem csak ez különbözteti meg egymástól a tanulási lehetőségeket. A teljesség igénye nélkül a felnőtt társadalom esetében beszélhetünk közép- és felsőfokú oktatásról, szakmát nyújtó iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésekről, nyelvi képzésekről, engedélyezett vagy akkreditált képzésekről, de akár a könnyen és rugalmasan elérhető webináriumokról, e-learning anyagokról is. A lista még így sem teljes és egyébként a felnőttképzés világában sok szempontból kategorizálhatjuk a tanulási opciókat (például óraszám, gyakorlati és elméleti órák aránya, a képzés kimenetele, típusa stb.). Viszont bármilyen formájáról legyen szó – mindegyiknek van előnye és hátránya is – a felnőttkori tanulás ma már nem valami különleges dolog, sokkal inkább szükség vagy elvárás, amellyel élete során a nagy többség találkozni fog: érdemes tehát ismerkedni vele.

Hogy miért lett a felnőttkori tanulás ilyen fontos?

Számtalan oka van, de a két legjelentősebb a digitalizáció és az automatizálás.

Ezek a jelenségek és eljárások az egyszerűbbektől kezdve egyre bonyolultabb, összetettebb műveleteket váltanak ki, amelyekhez korábban az ember nélkülözhetetlen volt – vagy azért mert a folyamatokat ő maga végezte vagy mert felügyelte azokat.

Korábban egy termék előállításához, egy szolgáltatás biztosításához, de még az értékesítéshez is kizárólag embereket alkalmaztak, ami mára jelentősen megváltozott. A boltok egy részét felváltották a webshopok, jelentős megtakarítást eredményezve a cégek egy hányadának. Hiszen annak, aki online értékesít nem kell kiállító- eladóteret üzemeltetnie és eladókat sem kell alkalmaznia. Mondhatnánk erre, hogy „persze, de ez egy esetleges dolog” – aki viszont ezzel érvel hamar csalódással kell szembenéznie, ugyanis az egész digitalizációs folyamatot körülveszi és gerjeszti a gazdasági társaságok közötti verseny, amelynek hatására ahol csak lehet, az automatizált megoldások megjelennek és könyörtelenül kiváltják az emberi munkaerőt.

Nem túlzás kijelenteni: a jövőben rohamos gyorsasággal fognak szakmák eltűnni, újabbak pedig megjelenni. Érdemes már ma elgondolkodni azon, hogy a jelenlegi szakmánknak mennyi ideje van még hátra vagy hogyan fog megváltozni az egyre jobban automatizálódó világban?

A jövő kétség kívül nagyon izgalmasnak ígérkezik. A ma divatos versenyképes tudás fogalmát például minden bizonnyal fel fogja váltani a versenyképes kompetenciatérkép iránti igény, de ne szaladjunk ennyire előre. Szögezzük inkább azt le, hogy manapság a legfontosabb dolog a rugalmas és minőségi tudás megszerzése és alkalmazásának elsajátítása, amely több helyen is adaptálható a hatalmas tempóban változó munkáltatói igények viharában. Ehhez pedig fejlődni kell, amelynek leghatékonyabb módja a tudatos tanulás – ha felnőttként, akkor felnőttként.

Biztosan kevesen vannak, akik a járványidőszak alatt ne láttak volna a közösségi oldalakon, internetes portálokon olyan reklámokat amelyek a tanulásra ösztönöztek: most kell elkezdened tanulni, most gyarapítsd a tudásodat, használd ki az időd és jelentkezz most erre a képzésre, webináriumba stb. Ha fogadni lehetne, akkor pedig valószínűleg a legtöbben azt mondanánk, hogy ez a jövőben sem lesz másképp, tehát egymást fogják érni a különböző tanulásra ösztönző hirdetések, csak győzzünk közülük válogatni. Ennek oka pedig az, hogy ezt az imént kifejtett változást nem csak a munkavállalók és a munkáltatók tapasztalják, hanem értelemszerűen a tágan értelmezett képzőpiac is érzékeli és reagál is rá.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ha az ominózus versenyképes tudás megszerzéséről van szó. Tulajdonképpen bármit elsajátíthatunk, minden csak az időnkön, erőforrásainkon és megszerzendő tartalmon múlik. Ugyanakkor a tanulásunk szempontjából több dolgot fontos mérlegelni, hogy az valóban beváltsa a hozzá fűzött reményeket.

A hamarosan megjelenő cikkeinkben 5 témát ölelünk fel röviden és áttekinthető módon, amelyekkel segítünk, hogy milyen dolgokat érdemes végiggondolni, mielőtt felnőttként belefogsz a tanulásba.

1/5. Tipp: Legyél tisztában azzal, hogy felnőttként tanulsz

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Jogi nyilatkozat

A honlapon megjelenő információk, adatok, feltételek kizárólag tájékoztatásul szolgálnak, nem minősülnek adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak.
Tovább

Legfrissebb bejegyzések