Nem kis feladat jön. Vigyázzunk a gazdaságra!

Szépen lassan lecsengőben van a COVID-19 járvány első hulláma Magyarországon. A sok megpróbáltatást, a komfortzónából való kiesést a korlátozások feloldásával hamarosan a hátunk mögött fogjuk hagyni. A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek: ebben az évben még várható egy második járványhullám, tehát nem árt óvatosnak lennünk.

Mi is egy második lehetséges hullámról írunk nektek de egy másik dimenzióban lefolyó, ugyancsak nagy társadalmi fegyelmezettséget követelő hatásról.

Nem kell sokat gondolkodni ahhoz, hogy belássuk, a mostani járvány nem csak az emberi élet, a társadalom vagy az egészségügy kapcsán, hanem a gazdaság terén is globális méretű károkat okozott. Valószínűleg el sem lehet képzelni, hogy a hellyel közzel 2-3 hónapos, tehát egy negyedéves részleges vagy teljes leállás milyen károkat okozott már most a világban és az egyes országokban.

Nem is maradt el a gazdasági reakció: a Magyar Nemzeti Bank és a Kormány is több intézkedést hozott azért, hogy mentse a hazai a gazdaságot. Nem tisztünk annak vitatása, hogy ezekből mi a jó és mi a rossz, ezen a téren nem szeretnénk kommentháborút nyitni. Ami egyértelmű és vitathatatlan, hogy egy ideje Hazánk is nekilátott a gazdasági restartnak. Miért? Mert nem szeretné azt lélegeztetőgépen látni. Tulajdonképpen, ahogy az emberi szervezetet, úgy a gazdasági rendszert és a vállalatokat is fojtogatta, oxigénhiányos helyzetbe hozta a járvány. Kit jobban, kit pedig kevésbé. A cégek felé pedig az Állam ugyanúgy mentőautókat küld, kórházi ágyakat szabadít fel, csak a gazdaság nyelvén teszi mindezt.

Ezek a már ismert és érkező gazdaságvédelmi beavatkozások a cégek megmentését, kómából való felélesztését szolgálják. Azonban önmagukban nem érhetnek célt, ha a társadalom nem áll a gazdasági rendszer mögé, ahogy tette azt a járvány jobban érthető, embereket egészségükben érintő időszakában.

Maradjunk az emberi példánál.

Az emberek, a betegeskedő gazdaság azon sejtjei, akik a lélegeztető gépen érkező oxigént, az infúzión csöpögő tápanyagokat (tehát a gazdaságélénkítés elemeit) a cégek “feldolgozó” munkája után részben vagy egészben felhasználják. Ha a támogatásban, segítségben részesülő cégek tápanyagot kapnak de a sejtek, tehát mi állampolgárok ezt nem vesszük fel, az egész nem sokat fog érni.

Magyarul, ha nem vásároljuk az így előállított termékeket, nem vesszük igénybe a magyar szolgáltatásokat, a gazdaság motorja nehezen tud elindulni. Ha egy ilyen negatív helyzet bekövetkezne, akkor elérkezhetünk ahhoz a másik dimenzióban érkező ún. második hullámhoz, amelyet még csak homályosan látunk – de nagyon nem kéne ennek megtörténnie hiszen tulajdonképpen az már az emberek megélhetésébe kerülhet.

Vásárolj hazait!

Fontos tehát, hogy a társadalom most álljon a hazai cégek mögé, törődjön velük, aminek legegyszerűbb módja a tudatos vásárlás. Bejegyzésünk lehetett volna egymondatos is. Vásárolj hazait!
De nem így tettük, mert szerettük volna bővebben kifejteni miért annyira fontos dolog most ez országunknak. Te és a pénztárcád most főszerepbe fogtok kerülni mindegy, tényleg mindegy mennyi pénz van benne. Ne hidd azt, hogy nem tudsz segíteni.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, vigyázzunk a gazdaságra!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Jogi nyilatkozat

A honlapon megjelenő információk, adatok, feltételek kizárólag tájékoztatásul szolgálnak, nem minősülnek adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak.
Tovább

Legfrissebb bejegyzések